1. Pałac Kultury

Ha vonattal érkezel Varsóba, akkor a központi „Dworzec Centralni” sarkánál egyböl meglétod a város egyik legfőbb látványosságát, leghíresebb világszínvonalú kulturális palotáját. A régió legmagasabb épületét 1952-1954-ben építették, és a szovjet emberek muttaták be a lengyeleknek.

Nehéz elképzelni nélküle Varsót, egy szimbólumává vált. Maga Joseph Stalin tervezte az épületet, Lew Rudniew volt az építész. Emellett személyes kiállításokat, koncerteket és egyéb kulturális eseményeket is szervez. (erről hamarosan érkezik egy külön poszt, ahol minden fontos és érdekes infót megosztok veletek Palac Kultury-ról)

2. Stare miasto (Óváros)

Abban a körzetben, ahol a második világháború Lengyelország földterületein zajlottak, az 1939-1945 években az elfeledett házak közül sok figyelemre méltóan megsemmisült. Ezenkívül a teljes óváros továbbra is szerepel az UNESCO világörökségi listáján. Varsó bemutatója kétségtelenül az óváros, amelyet a második világháború alatt számos rombolás után gyönyörűen átépítettek. A régi tervek szerint rekonstruálták őket, szinte a semmiből építették a háborúból visszamaradt törmelékből.

Érdemes tudni, hogy a varsói óváros az egyetlen városi elrendezés, amelyet a háború után teljesen átépítettek, és felvették az UNESCO kulturális és természeti örökségének listájára.

A festői varsói óváros meglátogatásakor érdemes ellátogatni a szokatlan Kozia utcába. Itt található egy nagyon érdekes "sóhajok hídja", amely összeköti a házakat az utca két oldalán. Varsóban az egyik legérdekesebb múzeum is ott található: az Eryk Lipiński karikaturista kezdeményezésére alapított Karikatúra Múzeum, ahol grafika, festmény és szatirikus fényképgyűjteményeket mutatnak be. 2015-ben a "The Guardian" brit újság felvette őket Európa tíz legegyedibb múzeumának listájára.

3. Plac Zamkowy

Varsóban mindenféleképpen megkell látpgatni a” Vár teret”, amely a környező épületekkel együtt kétségkívül az egyik legfontosabb és leginkább Varsóhoz kapcsolódó látványosság. Ezt a teret a 18. század elején nevezték ki. Itt található a híres III. Zsigmond Vasa-oszlop. Ez az emlékmű, valamint a környező épületek a német bombázás során összeomlottak, és a háború után rekonstruáltak.

Az eredeti emlékmű 1644-ben épült IV. Władysław Vasa király kérésére, apja tiszteletére. Érdemes elmenni a királyi kastélyba, amely az évek során a lengyel hatóságok, valamint a német kormányzó reprezentatív székhelye volt. Az épületben most érdekes múzeumkiállítás található.

4. Łazienki Królewskie

Erről leírtam mindent amit tudni kell, a „Parkok” oldalán tudtok róla olvasni ezen a linken:

http://anna-skr.simplesite.com/448631003

5. Zamek Królewski (király vár)

A háború pusztulása után a semmiből újjáépített királyi kastély Varsó egyik leglátogatottabb látványossága. Kamráiban értékes kiállításokat láthattok, többek között királyi trónokat. A kastély lábánál, a Visztula folyó oldalán gondosan felújított árkádok - Kubicki-árkádok - és kétszintes kertek találhatók.

6. Multimedialny Park Fontann (szökőkút park)

7. Muzeum Powstania Warszawskiego (Varsói Felkelési Múzeum)

A fővárosban még mindig nagyon él a második világháború emléke. Emiatt érdemes ellátogatni Varsó egyik legérdekesebb múzeumába, vagyis a varsói felkelésben harcoló lengyelek történetének szentelt múzeumba.

A múzeum területe meghaladja a 3000 m2-t, és egy volt villamos erőmű helyén található. Ennek a monumentális múzeumnak a belseje a háború alatt a háború sújtotta Varsó utcáira emlékeztet, a szobák pedig az események időrendjét követik. E hely legnagyobb látványossága kétségtelenül a Liberator B-24J bombázó mása és a kilátó, ahol a falakon az elesettek neve szerepel.

8. Muzeum Historii Żydów Polskich (a lengyel zsidók történetének múzeuma)

Egy másik múzeum, amelyet érdemes megnézni, a lengyel zsidók történelmének múzeuma, amelyet nem is olyan régen nyitottak meg. Két, egymás mellett élő nemzet - lengyel és zsidó - több mint ezer éve fennálló történelméről emlékeznek itt meg.

A modern interaktív kiállítások érdekes utazást mutatnak be a korokban. Maga a múzeumépület lenyűgöz eredeti designával, és a korabeli Varsó egyik legszebb épülete.

9. Centrum Nauki Kopernik (Kopernik Tudományközpont) 

Az utóbbi években épült, de már nagy népszerűségnek örvendő Varsó egyik legújabb látványossága a Copernicus Tudományos Központ, amely országos szinten egyedülálló. Ez az egyik legnagyobb ilyen hely Európában több mint 500 kiállítást gyűjt össze, bemutatva a biológia, a kémia, a fizika, a csillagászat és sok más tudomány bonyolultságát.

Az állandó kiállítások mellett - például az ember és a környezet, a világ mozgásában, a civilizáció gyökerei, a Bzzz!, A Light zone és a Re: generation - számos, gyakran változó időszaki kiállítás látható.

10. Muzeum Pałacu Króla Jana III. w Wilanowie 

Erről is találtok sok mindent „Parkok”, Wilanow alatt

http://anna-skr.simplesite.com/448630863

11. Ogród Saski (Saski kert) 

12. Pałac Prezydencki (Elnöki palota) 

Jól őrzött és gyakran fényképezett. Ebben a gyönyörű neoklasszikus épületben lakik Lengyelország elnöke, és mindig szigorúan őrzik. Varsó egyik legfontosabb helye. Krakowskie Przedmieście utcán található.

13. Muzeum Narodowe (Nemzeti múzeum)

 

Ez a múzeum meglehetősen nagy, könnyen el lehet itt pazarolni legalább pár órát, mivel annyi különböző műalkotás van itt. Érdemes megnézni az élénk Bitwa pod Grunwaldem (Matejko) festményt, amely mindannyiunk számára könnyen felismerhető. Bónusz a vilniusi városháza 19. századi festménye. Rendkívül informatív és érdekes néhány óra ezen a helyen.

 

14. Pole Mokotowskie

Itt töltöttem a gyerekkoromat 😊 Óriási park, lehet biciklizni, piknikeni, tornázni, fagyzizni, ebédelni a „Lolek és Bolek”-ban és még sok mindent mást is.

15. Syrenka (sellőlány) 

A lengyel címerben látható főváros szimbóluma egy sellő - vagyis félig nő, félig hal. A városban akár két műemlékét is megtekinthettek, valamint a témáját használó számos dekorációt. A varsói sellő egyik műemléke az Óváros téren található. A másik viszont a Świętokrzyski híd közelében van. Érdemes tudni ennek a rendkívüli alaknak a legendáját, amiről szintén tudtok olvasni a blogomban!

http://anna-skr.simplesite.com/448927773

Remélem ezek után megjött a kedved hogy kiutazz és meglátogasd Lengyelország fővárosát, Varsót! 

Viszontolvasásra, Anna 😀