2021. május 3-án, hétfőn ünneplik a lengyelek a Május 3-i alkotmány 230. évfordulóját - ez volt az első Európában és a második a világon, rendkívül progresszív alkotmány. Hogyan jött létre és milyen rendelkezések voltak? Érdemes emlékezni arra, hogy ezen a napon nemcsak a Május 3-i nemzeti ünnepet, hanem az egyházi ünnepet is ünneplik.

A lengyel munkaszüneti napot május 3-án, az Alkotmány elfogadásának évfordulóján, 1791. május 3-án, 1919-ben és 1990-ben hozták létre. 1791. május 3-án elfogadták a modern Korzika utáni alkotmányt a modern Európában, az amerikai után pedig a világon a harmadik alkotmányt. Többek között megelőzte a francia alkotmányt is. Ezt az alkotmányt a négyéves szejm fogadta el, amelyet 1788 októberében hívtak össze. A Május 3-i alkotmány elfogadását már 1791. május 5-én ünnepnek nyilvánították.

Lengyelország felosztása során az alkotmány május 3-i évfordulójának megünneplését minden felosztó hatalom megtiltotta. A rendőrség szigorúan megbüntette azokat a lengyeleket, akik ezt az ünnepet nyilvánosan meg merték ünnepelni. Az alkotmány évfordulójának május 3-i megünneplését a lengyel közösségekben is megszervezték, beleértve, Chicagót is, ahol nagyszámú lengyel diaszóra él.

A május 3-i nemzeti ünnep Varsóban

Az 1918-as függetlenség visszaszerzése után a Május 3-i alkotmány évfordulóját az 1919. április 29-i törvényhozási parlamenti állásfoglalás nemzeti ünnepnek nyilvánította. A második világháború után 1946-ig ünnepelték, amikor sokan hallgatói tüntetéseket tartottak. Azóta a kommunista hatóságok abbahagyták és megtiltották a nyilvános ünneplést, és a rendőrség gyakran elnyomta a megnyilvánulási kísérleteket.

Ezt az ünnepet hivatalosan eltörölte az 1951. január 18-án hozott ünnepnapokról szóló törvény. A hatóságok csak 1981-ben ünnepelték újra ezt a történelmi eseményt. A május 3-i Nemzeti Napot az 1990. április 6-i törvény (április 28-án lépett hatályba) visszaállította.

Viszontolvasásra, Anna 😀