Toruń a fenséges mézeskalácsról is jól ismert, amely a város örökségének fontos részét képzi. Itt, a mézeskalács sütőmesterek figyelő szeme láttára szerezhetnek ismereteket a város látogatói, akiket valaha titokban tartottak.

A mai bejegyzésben, körbevezetlek titeket Torunban és megmutatom hogy én melyik helyeken jártam. 

1. Friends Torunban

A Friends összes évadát többször is megnéztem és minden egyes alkalommal még jobban megszerettem. Tehát amikor megtudtam, hogy Torunban van egy kávézó, amelyet a műsornak szenteltek, feltétlenül elkellett oda mennem. A Central Coffee Perks kávézóban forró italokat kaphatsz, amelyek a kedvenc hatos csoportról kapták a nevüket. A dekoráció és berendezés is lenyűgöző. Nem hiszel nekem? Pörgess lejjebb és nézd meg a képeket.

2. A mézeskalács élő múzeuma

A Toruni Living Mézeskalács Múzeum az első ilyen interaktív múzeum Európában. 2006 óta létezik, és a Rabianska utca 9. szám alatt található, a belváros közepén. Az egész egy középkori pékségben zajlik, a mézeskalácsmester figyelő szeme alatt. A látogatók maguk készítik el a tésztát, és saját süteményeket sütnek. A második emeleten, a 20. század elejének gyártási helyisége, ahol megtanúlhatjuk, hogyan kell díszíteni a mézeskalácsokat.

3. Főtér - Óváros

Toruń 2007-ben elnyerte az UNESCO által, a világörökség részévé nyilvánított státuszt. Az óvárost Lengyelország hét csodájának egyikeként is nevezik. A turistákat a Gdański városházára emlékezteti, azzal a különbséggel, hogy az óratoronynak nincs ferde tetője. Körülbelül három órán át tartó vezetett túra olyan helyekre vezet, mint a Caesar-boltozat, a Szent Mária-templom, a Kopernikusz-emlékmű és a Szentlélek-kapu.

4. Copernicus háza

A híres lengyel csillagász, Nicolaus Copernicus itt született Toruńban, és régi családi házából egy múzeumot alakítottak. Ez a középkori ház egykor még a 15. században a Copernicus családé volt. Úgy gondolják (de nem bizonyított), hogy Kopernikusz itt született. Nicolaus Copernicus volt az, aki először bebizonyította, hogy a Föld a Nap körül forog.

5. A Toruńi ferde torony

A torony teteje 1,5 méterre van attól a helytől, ahol annak lennie kell, a hajlásának köszönhetően. Ez Toruń óvárosának egyik legfontosabb építészeti nevezetessége.

6. A Német Lovagrend kastélya

A toruńi Német Lovagrend az egyik legrégibb ilyen jellegű épület. A közeli Malborkhoz képest a kastély kicsi, de érdemes meglátogatni.

 

7. A város története a Kerületi múzeumban

8. Helyi sörök kóstolása

A város szívében található Jan Olbracht óvárosi sörfőzdéje, amely minden sört házon belül készít. Ha nem tudnád kiválasztani, hogy melyiket szeretnéd kipróbálni, rendelhetsz egy 4-es kóstoló készletet. És ha valóban megszeretnéd érezni a durranást, Jan Olbracht mézeskalács sört is főz.

9. Torun legjobb látványa az Óvárosháza tetejéről

Torun gótikus városházát lehetetlen kihagyni. Az udvaron és a környéken lovagversenyekre és középkori piacokra szokott sor kerülni. Ma fel lehet mászni a városház tornyára.

10. A Toruni Szamár

Az Óváros tér délkeleti sarkában található a bronz szamár, amely középkori idők fából készült változatában áll. A szoborhoz sajnos egy elég szomorú történet kötődik. Több száz évvel ezelőtt a foglyokat a fa szamárhoz kötötték, miközben megbüntették őket.

11. A Béka-kút

Az Óváros tér szívében található a hegedűs, akit békák vesznek körül, és vizet sodornak. A legenda szerint, évszázadokkal ezelőtt Torunt elárasztotta a kétéltűek pestise. Csak egy hegedűs érdekes dallamaival sikerült kijuttatni őket a városból.

Szűz Mária-templom

Szent János evangélista templom

12. Nicolaus Copernicus emlékműve

Remélem élveztétek ezt a kis "kiruccanást" Torunba!

 

Viszontolvasásra, Anna