2016-ban Wrocław megérdemelten megkapta az Európa Kulturális Fővárosa megtisztelő címet. Évek óta erősíti művészi látnivalók, fesztiválok, valamint Lengyelország térképének egyik legkifejezőbb kulináris tájának gazdagságát, amelyet az "Europa na Widelcu".

OSTRÓW TUMSKI (A wrocławi táj gyöngyszeme)

Ostrów Tumski, Wrocław egyik legrégebbi része. Egykor egy sziget, amely az Odra folyón található, közvetlenül az Oława folyó torkolatánál, történelmi építészetével és festői tájával vonzza a turistákat a világ minden tájáról. Ott van többek között a híres Szent Arkatedrális is. Keresztelő János, a késő román stílusú Szent templom Idzi és a híres Tumski híd is, ahol a szerelmesek otthagyják a lakatokat kezdőbetűikkel.

SZÁZADI TEREM (Max Berg kiemelkedő munkája)

Az 1913-ban elkészült és 10 000 ember befogadására alkalmas Wrocław Centennial Hall, a város építészeti szimbóluma. A Szczytnicki parkban található, többször megjelent Marek Krajewski kultikus író krimijeinek oldalain, 2006 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján. A belső terek ma, Wrocław legnagyobb rendezvényeinek, például kiállításoknak, vásároknak és koncerteknek adnak otthont.

ODRA FOLYÓ (Wrocław artériái)

Wrocław egyedülálló légkörét a városi táj elemeinek tökéletesen szinkronizált kombinációjának köszönheti: jól megőrzött történelmi építészet, nagy mennyiségű zöld növényzet és elhelyezkedés a folyón. Az Odera mindig is mágnesként szolgált a fiatalok számára, akik meleg napokon egy korsó sört választanak a folyóparti körúton, valamint a gőzhajókázáshoz, amelyek kínálata valóban sokszínű.

A WROCŁAWI PIAC (A pillér körül)

Szeretsz visszafele utazni az időben, miközben sétálsz a város utcáin? Akkor az utad a városházával szemben lévő Pillérnél kell megkezdened. A piactér, igazi csemege, az építészet a remek konyha és az élénk kocsmák szerelmeseinek. Érdemes kipróbálni egy korsó helyi sört Spiżben, valamint megmászni a Garrison templom tornyának meredek lépcsőjét - a város panorámája lélegzetelállító.

SZCZYTNICKI PARK (A japán kert háza)

A több mint 100 hektáron található Park Szczytnicki, nyugodtan leírható Wrocław zöld gyöngyszemeként. Megkülönbözteti az angol fejlődési stílus és a felkészült infrastruktúra a gyalogosok és a kerékpárosok számára. A Centennial Hall, a Négy Kupola pavilon, a Multimédia-kút és a Pergola közvetlen közelében fekvő vendégei is vonzzák a vendégeket. Érdemes eltévedni benne.

És hát természetesen nem szabad kihagynom a Wrocławi törpéket - hányan vannak a város térképén, és miért?

Alsó-Szilézia szívében úgy érezheted magad, mint egy mesében. A kitalált, vidám gnóm szobrok, amelyek szinte Wrocław-szerte találhatók, kihagyhatatlan látványosság, amelynek sok követője van.

Miért jelentek meg a törpék Wrocławban?

A Wroclawi törpékről sok legenda szól. Néhány olyan szürreális, hogy bizonyosan nem felel meg a figurák megjelenésének Alsó-Szilézia fővárosában. Az igazi változat a cenzúra megszüntetése érdekében indított tiltakozási forma. Kezdetben az Narancssárga Alternatív Mozgalom gnómokat rajzolt festékfoltokra, amelyeket az antiszocialista jelszavak elfedésére használtak. Ezt az akciót a Lengyel Népköztársaság hatóságai hajtották végre, de kiderült, hogy nem túl hatékony. A törpék gúnyolódtak, de nem vulgárisan. Idővel a törpék feledésbe merültek, egészen 2005-ig, amikor megjelentek az első alakok. Egyikük minden törpe édesapja, vagyis Törpe Papa volt, aki Tomasz Moczek kezdeményezésére megjelent a Świdnicka utcában.

Hány törpe van Wrocławban?

Egyre több turista érdeklődik a törpék megjelenése iránt. Ezeknek az egyedi szobroknak a felkutatásához egy törpe térkép készült és meg egy aplikációt is készítettek, amely segít a törpék keresésében. Ennek köszönhetően mintegy 350 figura található az egész városban.

Végre kinyitottak az éttermek, így rengeteg lengyel ételt tudtunk kóstolni és több étterembe is beültünk 😀 a sok lenygel étel között, találtok egy magyar finomságot is 😋

Remélem tetszett nektek Wroclaw! 

Viszontolvasásra, Anna