PIEROGI

A külföldiek imádják a lengyel „gombócokat”. Ezt az ételt talán ők értékelik a legjobban. Hússal töltött pierogi, savanyú káposzta és gomba töltelék, valamint sajt vagy gyümölcs pierogi - érdemes külföldieknek különféle pierogikkal szolgálni. Főzhető és megsüthető, ropogással vagy anélkül. Az éttermek pierogiai az olcsóbb ételelhez tartoznak.

LITVÁN HIDEG LEVES

Litván hideg leves - az egyik legjobb megoldás a meleg időjárás esetén. Bár jelenleg a lengyel és a litván konyha kánonjához tartozik, elsősorban a Suwałki régióhoz kötjük - nyáron szinte minden kocsmában szolgálják fel - íróra vagy kefirre alapozva, sok céklával, keménytojással és kötelező, mint a Suwałki régióhoz illik, burgonyával.

MROWISKO I SĘKACZ - Suwałki régió

A Suwałki régió nem csak kartacze, palacsinta és egyéb burgonyás ételek. Tipikus sütemények és desszertek is, különösen ebben a régióban.

BÖLÉNYPÖRKÖLT - BIAŁOWIEŻA

Mindenki társítja Białowieżát a bölényekkel. Białowieżában a bölényeket látni kell, de érdemes megízlelni a bölény húsából készült ételeket is - például aromás pörköltet, amely jól passzol a krumplitortához.

HALUSZKI – BIAŁOWIEŻA

Białowieża közelében lévő Siola Budy-i Osocznikvol származik. A Haluszki apró burgonyatészta (kicsit olyan, mint a burgonyagombóc), de aranysárgában sült, édes tejszínnel, néha gyümölccsel is tálalva. Banális és finom!

PYRY GZIKIEVEL – WIELKOPOLSKA

Burgonya gzik-kel. Mint a pyry, természetesen Poznań és Nagy-Lengyelország. Nyilvánvalóan a lokalitástól függően - gzik-kel vagy gzikával (Nagy-Lengyelország déli részén így hívják). A Gzik a megfelelő módon fűszerezett túró (hagyma, metélőhagyma, olaj, bors, só). A gombócokat már a Nagy-Lengyelországban a 19. századikban is tálalták! Kezdetben böjti étel volt, általában pénteken ették.

MOSKOLE – PODHALE

A meleg moskol fokhagymás vajjal az egyik első étel, amelyikkel leginkább Zakopane-ban talélkozhatsz. Általában grillezett oscypek kíséretében áfonya és vargányaleves. A Moskole a burgonyás palacsinták egy másik fajtája, ezúttal a podhale-i konyhára jellemző. Sütőtálcán sütik, liszttel elkevert főtt és krumplipüréből.

 

OSCYPKI, BUNDZ – PODHALE

Nincs tartózkodás Zakopanéban vagy Podhale-ban oscypek nélkül. Hideg vagy meleg. Nagy és kicsi. Séta közben, előételként vacsora előtt és a helyi éttermekben népszerű különféle ételek részeként fogyasztják. Ízelítő Zakopanéből és környékéről. A külföldi turisták számára kötelező. És ha unják az oscypek sajtot, mindig van egy enyhébb lázadás tartalékban. A legfinomabb májusban a tavasszal legeltetett juhoké. Ha igazi oscypek sajtra vágysz, akkor a legjobb, ha májustól szeptemberig vagy októberig ellátogatsz a pásztor kunyhójába. Ekkor készül igazi oscypek sajt, amely legalább 60% juhtejet tartalmaz.

ROLADA, KLUSKI ŚLĄSKIE, MODRA KAPUSTA – ŚLĄSK

Hagyományosan marhahúsos rolád, töltött töltelékkel - általában szalonnán, savanyított uborkán, hagymán, kolbászon és elavult kenyérhéjon alapulva. Felső-Sziléziában kötelezően sziléziai galuskával és vörös káposztával szolgálják fel. A sziléziai gombóc önmagában klasszikus, és szerepel Opole és Silesian tartomány hagyományos termékeinek listáján.

Sütött és füstölt halak – balti

Tudom, hogy a Balti-tenger melletti hal nehéz téma. Mert gyakran nehéz jól eltalálni. Mivel a hal általában íztelen, fagyasztott, régi olajban sül ... De ha megfelelő helyre kerül, a lengyel tengerparti hal íze álom lehet, és valóban érdemes érte menni, még Lengyelország felén keresztül is.

Smacznego! = Jó étvágyat!

Rengeteg regionális finomságot lehet találni Lengyelországban. És ennél meg több is van, de a többit meghagyom, hogy te magad fedezd fel, ha esetleg valamikor meglátogatod az országot. 🙂

Viszontolvasásra, Anna