Egy regény egy igaz történet alapján

A háborús varsói gettókban játszódó, elsöprő, megrendítő és szívszorító mese, egy igaz történet alapján írt könyv, a második világháború egyik csendes hőséről- dr. Janusz Korczak-ról. "Nem hagysz egyedül egy beteg gyermeket, hogy szembenézz a sötétséggel, és nem hagysz el gyereket ilyen időkben."

Amikor Varsóban elsétáltam a fent látható emlékmű mellett, egyből tudtam hogy miről fog szólni a következő bejegyzésem. 

Mélyen szerelmes és házasság előtt álló diákok, Misha és Sophia a náci megszállás alatt menekülnek Varsóból, hogy esélyt kapjanak a szabadságra. Kényszerítve, hogy visszatérjen a varsói gettóba, segítenek Misha mentorának, Dr. Korczaknak az árvaházában lévő kétszáz gyermek gondozásában. Miközben Korczak elképzelhetetlen körülmények között küzd a legkisebb gyermek jogainak fenntartása mellett, a falak mögött élő ezrek reményének jelzőjévé válik. Amint a gettó körül szorul a hurok, Misha és Sophia elszakadnak egymástól, és arra kényszerűlnek, hogy egyedül nézzenek szembe a legsúlyosabb félelmeikkel. Csak abban reménykedhetnek, hogy egyszer majd újra egymásra találnak... Eközben Korczaknak, aki nem hajlandó védelem nélkül hagyni a gyerekeket, szörnyű sötétségbe kell szállnia.

Félmillió ember élt a varsói gettóban. Kevesebb, mint egy százaléka élte túl történetének elmondását. Ez a regény Misha és Sophia valódi beszámolóin, valamint Lengyelország egyik legnagyobb emberének, Dr. Janusz Korczak életén alapul. Rengeteg tagja volt a világ lakosságának a történelem egyik legsúlyosabb pillanatában, a második világháborúban és a holokausztban, akik mindennapi hősök voltak ebben az időszakban. Az egyik ilyen hős, Elisabeth Gifford, a varsói „Jó orvos” című film egyik főszereplője.

A varsói jó orvos valóban egy hatalmas történet. Ennek a történetnek a súlyát tovább növeli, hogy az elbeszélés valós eseményeken és a történelem valós alakjain alapszik. A regény lapjait benépesítő figurák énekeletlen hősök. A könyv írója nagyon tiszteli a háború alatti cselekedeteiket és emberségtudatukat, valamint mások védelmét. A könyv hátsó borítóját elolvasva azonnal egy mélységesen aggasztó tényt lehet elolvasni. Ezt állítja: „Félmillió ember élt a varsói gettóban. Kevesebb, mint egy százaléka élte túl történetét. Ez a regény Misha és Sophia sajnálatos beszámolóin, valamint Lengyelország egyik legnagyobb emberének, Dr. Janusz Korczak életén alapul”. Egy igazán megindító díszlet egy regény bevezetésére. Mindig is csodálkoztam azokon a történeteken, amelyek továbbra is ebből a korszakból származnak. A varsói jó orvos egy másik történetet képvisel, amelyet meg kell hallgatni és meg kell osztani, hoyg ezeknek az embereknek az emlékeit és szenvedéseit soha ne felejtsük el.

A Varsó jó doktora által írt kutatási szint ebben a regényben egy elég nagy teljesítmény. Gifford kutatása azt is megvilágítja, hogy ez a könyv eredetileg hogyan született meg, a szerző személyes érdeklődéséből Dr. Korczak munkája iránt és a gyermekek legjobb ápolásának elméletei iránt. Gifford inspirációt érzett egy könyv megírásához, amelyet ennek a tisztelt figurának figyelemreméltó munkájának szenteltek. Gifford megjegyzi a regény első változatának hibáit is, amelyek túlságosan tényszerűek voltak, és túlságosan is száraz volt ahhoz, hogy az olvasók értékelni tudják. Csapatának segítségével, Gifford regényét újjáalkották, abban a formában, amelyben ma található. A varsói jó orvos tökéletes újragondolt történelmi történet. Gondosan egyensúlyozza a tényeket egy vonzó elbeszéléssel. Mindig bonyolult egyensúlyt teremteni egy történelmi fikciós regényben, különösen azokban, amelyek hajlamosak annyi tényt tartalmazni, de azt hiszem, Gifford tökéletesen leszögezte.

Dr. Janusz Korczak

A mese két főszereplőjét, Mishát és Sophiát, Gifford gondosan felvázolja. A Misha és Sophia változó stílusú elbeszélése nem sokáig tart, mire kötelék alakul ki az olvasó és ezek a szereplők között. A tények alapján a varsói gettókból csak kis százalékuk maradt életben. Misha és Sophia mellett az olvasó alapos betekintést kap az emberbe, valamint Korczak doktor létfontosságú munkájába. Korczak doktor önzetlen ember volt, aki a keserű végéig odaadó volt ügyének. Gifford csodálatos módon írta le Korczak elméleteit, és ezeket nagyon finoman dolgozta be a regénybe. Azt hiszem, évtizedekkel később mindannyian tanulhatnánk egy-két dolgot Dr. Korczak életet megváltoztató munkájából.

A második világháború lengyel fejezete, mint sok ország számára, szomorú, sajnálatos és sötét korszaka volt világtörténelmünknek. Giffordnak sikerül életre hívnia a tiszta szörnyűség pillanatait, valamint a remény apró csillogásait, amelyek ez idő alatt léteztek. Be kell vallanom, hogy bár elég jól ismerem a második világháborút és a holokauszt hatásait, mégis láthatóan meghatott a gettó számos jelenete (a holttestek egy ideig a küszöbön maradtak a családtagok miatt mivel nincs pénze a megfelelő temetkezéshez). Felidéző és történelmileg jól megalapozott történet, amely biztosan megragad mindenkit, és nem enged el. A varsói jó orvos méltó tanúsága világtörténelmünk mély emberi tragédiájáról. Ezek az emlékek és tapasztalatok érvényesüljenek.

Remélem hogy a bejegyzésem után megjött a kedvetek elolvasni az egész regényt és megtudni mindent a ""Good Doctor of Warsaw"-ról. 

Viszontolvasásra, Anna