Az én Erasmus élményem

Hol hallottam az Erasmusrol?

Az Erasmus+ ösztöndíjról még az egyetem elött hallottam, így már akkor tudtam, hogy egy szemesztert biztos külföldön szerettem volna tölteni és tanulni. Rengetegek mindent olvastam az Erasmusrol, beszéltem is egy pár baráttal, akiknek már volt tapasztalatuk ezzel kapcsolatban és rájöttem, hogy ez egy kihagyhatatlan lehetőség, ami rengeteg mindent nyújtani fog ami hasznos lesz a jövőmben, és így is lett.

Mit vártam az Erasmustol?

Leginkább azt vártam, hogy kint tanulhassak külföldön. 5 hónapot töltöttem Varsóban és ez idő alatt rengeteg embert ismertem meg és szerintem ez az Erasmus egyik legjobb része. A társaságomból, 2-3 emberről azt is elmondhatom, hogy egy életre szóló baráti kapcsolat alakult ki. Az Erasmustol azt is elvártam, hogy tapasztalatot szerezzek az önállóságban és abban is, hogy könnyedén és gyorsan tudjak hozzászokni és alkalmazkodni új körülményekhez, új emberekhez, egy új országhoz és nyelvhez is. Az Erasmustol ezt is megkaptam.

Milyen nehézségekkel kellett szembenéznem?

Szerencsére, mondhatom azt, hogy nem sok nehézség jött közbe az Erasmusom alatt. Az egyetlen dolog, ami miatt aggódtam az elején, az a Covid volt, de annak ellenére, hogy egy világ járvány alatt utaztam ki külföldre, nem volt sokkal másabb a helyzet, mint a „normális” időkben. Volt egy hónap, amikor bezártak mindent, de még így is sikerült hasznosan kihasználnom az időt és egyszer se gondoltam arra, hogy haza utaznék.

  Utazás és szállás

Pécsett lakom, így számomra, a legkönnyebb és leggyorsabb út az Budapestről volt, repülővel. Egyedül utaztam, másfél óra alatt már Lengyelországban is voltam. Ott, a mentorom, Ania várt rám. Nagyon örülök annak, hogy jelentkeztem és kértem, hogy legyen egy mentorom mer szerintem, ez egy óriási segítség volt és már egy pár nappal a kiutazásom után, nem mentorként néztem rá, hanem egy barátként. A vírus miatt, a Varsói egyetem nem tudott kollégiumot nyújtani számunkra, így egy szobát béreltem ki. Személyesen, mivel szeretem, ha megvan a privát szférám, ez  nem okozott semmilyen féle problémát. A szoba 5 metró megállóra volt a központtól, remek helyen, és a havi díja 250 Euro volt.

Fogadó intézmény, tanulmányok

A Varsói Egyetem dolgozói és tanárai az egész kint létem alatt, mindenben segítettek, amikor csak kellett. A vírus miatt sajnos online oktatás volt, de még így is egy nagyon jó élmény volt. A Varsói Egyetem olyan tárgyakat is nyújtott, amelyeket kimondottan nekünk, Erasmusosoknak készítettek. Minden nagyon jól volt megszervezve, a tanárok nagyon segítőkészek voltak és olyan tárgyakat sikerült találnom, amiből rengeteg mindent tanultam és ami fontos és hasznos a további tanulásomhoz.

  Erasmusos élet és a város

Hihetetlenül más volt ott kint az élet, mint itthon Pécsett. Az is benne van, hogy egy világjárványban élünk épp, és rengeteg minden megváltozott, de ettől függetlenül, Varsó egy kiváló egyetemista Város. A város tele volt élettel, még a legszűrkébb napokon is, rengeteg külföldi, nem csak egyetemista, de voltak olyanok is, akik ott dolgoztak viszont egyetemista társaságban voltak. Rengeteg embert ismertem meg, de ez mellett, ki alakult egy kisebb társaság, akikhez nagyon közel kerültem, és nap mint nap együtt töltöttük az „életünk legjobb korszakát”.

.

Rengeteg programot készített számunkra az ESN, igyekeztünk az összesen ott lenni. Ez mellett saját magunk is programoztunk és rengeteget utaztunk, sok Lengyel várost meglátogattunk. Azért választottam Varsót, mivel már volt szerencsém kint lakni, és mivel ez volt az első Erasmusom és egyidőben vírus is volt, nem szerettem volna egy teljesen idegen helyre menni. Varsó az egyik kedvenc városom, óriási, így rengeteget sétáltunk, metróztunk, villamosoztunk, és a hosszú éjszakák után pedig Uberrel mentünk haza. Amikor megjött a jobb idő, rengeteget bicikliztünk, ami Varsóban nem egy nehéz dolog, mivel az egész városban van talán 1-2 kisebb domb. Meglátogattuk a múzeumok többségét, voltak olyan napokt is amiket shoppingolásra szántunk :), felmásztunk az összes kilatóra és sorolhatnám tovább a rengeteg dolgot és programot amit Varsóban csináltunk.  A kedvencem az, hogy rengeteg park van a városban.

  A legjobb dolog az Erasmusban

Az én kedvenc dolgom, amit az Erasmus nyújtott nekem, elsődlegesen az, hogy rengeteg más egyetemistát megismertem és új kapcsolatokat teremtettem, és mind ezt külföldön. A lengyel nyelvet már ismertem, de rengeteget fejlődtem és tanultam az 5 hónap alatt. Sokkal önállóbb lettem és, megtanultam élvezni még a legapróbb pillanatokat is. Mind ez mellett persze ott volt az egyetem is, ahol teljesíteni kellett, és nagyon jó eredményekkel végzetem el a szemesztert, ami egy nagyon jó érzés volt. Minden egyetemistának nagyon ajánlom, hogy legalább egy szemesztert töltsenek Erasmuson, mivel felejthetetlen élményeket ad és egy kiváló lehetőség arra, hogy külföldön tanuljon valaki és egy teljesen más életmódot éljen ahol rengeteg tapasztalatot tud szerezni egy nagyon rövid idő alatt. 🙂

Ezzel a poszttal el is szeretnék köszönni tőletek. Örülök annak, hogy a blogírásba kezdtem és végig kísérte Erasmusos életemet, aminek egy darabját remélem sikerült nektek is átadni

-Anna